I början av juni 2019 fick Attis en knöl/ svulst på magen. Då storlek, färg och utseende förändrades relativt hastigt beslutade jag mig för att fota utvecklingen. Det hjälpte mig (och veterinären) att snabbt ställa en diagnos.

Jag fick reda på att det var Histiocytom, en godartad tumör som ”läker ut” av sig själv när den går i nekros. Ett Histiocytom består av en speciell sorts immunceller som hastigt har förökat sig. Det drabbar vanligtvis unga hundar under 3 år. Nu är inte Attis speciellt ung då han är 7,5 år, utan troligtvis har Attis utvecklat detta av allergimedicinen Apoquel som han fått under några veckor (Histiocytom är en av biverkningarna). Tur i oturen tog medicinen slut i hela norra Dalarna varpå jag gav honom Loratadin istället (1 tablett om dagen) med god effekt. Detta kunde jag fortsätta med enligt veterinären och absolut inte ge Apoquel (eller kortison) som innehåller cytostatika men sänker immunförsvaret.

Hur som, jag är glad att det inte var något allvarligare än så ❤